Ett besök på Isle of Bute

Isle of Bute är en av de mest lättåtkomliga av öarna på västkusten. Från Glasgow te x tar man tåget på en timme till Wemyss Bay och därifrån tar färjan över till Isle of Bute bara 35 minuter. Hela det här området hade sin storhetstid under den viktorianska eran när Rothesay, huvudorten på ön, var en populär resort för sol och bad. Och spår av detta finns fortfarande kvar. Inte minst hela den kombinerade järnvägsstationen och färjeläget i Wemyss Bay är en vacker byggnad från den tiden. Så är även de stora villorna  man ser när man ankommer Bute med färjan och mycket på själva ön, inte minst de lyxiga viktorianska toaletterna som blivit en otippad men populär sevärdhet i sig själv, helt i kakel och med golv av mosaik.

Bute är en väldigt vacker ö vars klimat är varmt och fuktigt jämfört med öarna längre norrut. Här finns palmlikande träd och besöker du ön i rätt tid är det som att ön blivit strösslad i blommor.

Man kan inte nämna Bute utan att skriva om herrgården Mount Stuart, ett hem som nog måste ses i verkligheten för att riktigt få en uppfattning om. Men mer om Mount Stuart i ett separat inlägg.

Isle of Bute har också sitt eget slott, Rothesay Castle, som står mitt i samhället. Det är ett litet pittoreskt slott, nu mestadels i ruiner, som omgärdas av vatten.

Man hinner se mycket av ön på ett par dar men om du har mer tid är det förstås bara bra då du kan utforska de olika stränderna och vandringsrutterna runt ön. Att köra runt ön tar inte lång tid.

På öns norra sida finns en annan färja som på 5 minuter tar dig över till fastlandet om man vill utforska den halvön.

 

 

Share

You may also like...