Eriskayponnyn / The Eriskay Pony

Eriskay, i Yttre Hebriderna, är en ö med ett intressant förflutet. (Namnet kommer från fornnordiskan och betyder Eriks ö. Skotska öar i stort har ett rikt vikingaarv)
Ön är hemvist åt eriskayponnyn, en gammal hästras som är släkt med islandshästen. Eriskayponnyn är utrotningshotad och det finns endast ca 400 st kvar i världen, (varav en liten flock bor på Holy Isle, ett väldigt annorlunda ställe, där de går fritt utan mänsklig påverkan.)
Fram till mitten av 1900 talet fanns ett stort antal av dessa ponnyer på alla öar utanför Skottlands västkust. De användes i de små jordbruken, s.k crofts, till att bland annat bära hem torv från hedarna men också som rid- och körhäst. Med tiden ville man ha större hästar så rasen korsades med bland andra fjording och clydesdalehästar. Men på just Eriskay blev ponnyn kvar i ursprungligt skick pga att ön ligger så avsides. På 70 talet fanns bara ett 20 tal djur kvar och det var då en grupp lokala entusiaster började engagera sig för att rädda rasen. 
Denna ponnyras spelade också en viktig roll i den händelse som utspelade sig 1941, mitt under brinnande världskrig, när ett skepp fullt av whisky sjönk utanför Eriskays kust.  Mer om den historien i nästa inlägg.

English: Not many people have heard of the Scottish Eriskay Pony. There are just around 400 of them left in the  world. They played a vital role in a whisky related drama that took place during WW2. More about that in the following post. 

Picture

Eriskayponny på Holy Isle/ Eriskay Pony on Holy Isle. Photo: Wikimedia Commons

Share

You may also like...