En tur med ångloket Flying Scotsman

I söndags var en speciell dag. Den flygande skotten, tåget the Flying Scotsman, kom hem till Skottland på besök, och jag hade bokat biljett!

Flying Scotsman är ett av världens mest kända ånglok med två världsrekord i bagaget. Det byggdes för 95 år sen och 11 år senare blev det det första ånglok i världen att komma upp i 100 miles per hour, eller ca 160 km i timmen. Det andra världsrekordet slogs när loket var på besök i Australien 1989 och gjorde den längsta nonstopresan som ett ånglok nånsin gjort, 679 km. Skotten pensionerades från reguljär service 1963 och turnerade sen i USA, Kanada och Australien. För två år sen gjorde loket sin första utflykt efter många år av reparationer.

Ett värdigt välkomnande i Skottland inkluderar alltid en säckpipeblåsare, och så även när den flygande skotten kom hem till Waverley station på söndagsmorgonen. 

Många hade klätt upp sig extra fint och påminde om nånting ur en Enid blytonbok. Picknickkorgar var packade och stämningen hög.

I vår vagn satt man vid bord med vita dukar och blommor och det serverade champagne som välkomstdrink. Såg nyinspelningen av Mordet på Orienexpressen nyligen, och ja, nog väntade man bara på att Poirot skulle kliva in.

Turen gick från Waverley till den mäktiga edinburghbron, Forth Bridge, och vidare in till Kingdom of Fife för att tre timmar senare återvända till Edinburgh. Utefter rutten stod fullt av folk på stationer och strategiska platser och fotade och vinkade till tåget.

Vid ankomsten tillbaka till Edinburgh så såg kolskottarna ut såhär…

Men det verkade inte ha nån påverkan på humöret direkt.

Till vardags återfinns tåget på nationella tågmuseet i York, mer om det kan du läsa nedan:

 

National Railway Museum i York, Tågmuseet i York med extra allt

Förresten! Skriv gärna upp dig på min maillista så håller du dig uppdaterad med fler tågnyheter och annat från Skottland!

Share

You may also like...