En träff med Balmoral Castles Ghillies och Highland Ponies

Det finns ett överflöd av hjortar i de skotska bergen och för att försöka begränsa antalet bedrivs jakt. För att få ner villebråden från bergen används traditionsenligt Highland Ponies. På drottning Elisabeths skotska sommarslott Balmoral förs tradiotionen vidare. Här bedrivs uppfördning av Stalking Ponies som de kallas och stuteriet har konstant mellan 40 och 50 ponnyer på tillväxt, och detta enbart för slottets egna behov av jaktponnyer.

Jaktledaren och den som sköter ponnyerna kallas Ghillie och i helgen anordnades en session på slottet där man fick träffa både Ghillies och ponnys.

Sjuåriga Tiree, dotter till…

…tretton åriga Mull som här inspekterar picnickorgar och utrustning. Det är drottningen som namnger ponnyerna och går ofta efter teman, som här med Mull och Tiree som är skotska öar. Den 93 åriga hästälskande drottningen, som fortfande rider så gott som varje dag, är för övrigt väldigt engagerad i hästaveln och stallet är ofta det första hon besöker när hon kommer till Balmoral för semester i augusti varje år.

Ghillien Gary i full mundering med Mull

En närbild på den speciella stalkingsadeln som används för att bära ner hjortarna från bergen. Den har ingen sadelstomme utan kan läggas platt på marken vilket gör att den passar de flesta ponnyer.

Att vänta är en stor del av en stalkingponnys uppgift och höglandsponnyns lugna temperament gör att den passar väl till uppgiften. Förutom tålmodig behöver dem även vara säker på foten och stark, vilket inte är något problem för rasen. Lukten av död hjort är däremot något som inte alla individer accepterar.

Rebecka och Tiree. Rebecka sa att glädjen med en ghillies jobb beror mycket på vädret. Att vänta en hel dag på berget i regn eller sol gör hela skillnaden .

Share

You may also like...