En skotsk slottsguide; guide till Skottlands bästa slott

Picture

Eilean Donan Castle. Foto Wikimedia Commons.

Balmoral Castle

Det enda slottet i min lista som fortfarande bebos av kungligheter är Balmoral Castle i de skotska höglönderna. Detta är drottning Elisabeths och hennes familjs favorittillhåll och hit kommer de så fort tillfälle ges. Till slottet hör en ansenlig bit mark och tillhörande highlandkor och ponnyer. Och även om slottet stängs för allmänheten när kungafamiljen anländer och poliser stationeras ut i alla hörn av ägorna, är det är inte ovanligt att byarna runtomkring får kungligt besök när shoppingsuget faller på, så om du är i krokarna är det smart att ha mobilkameran redo. 

Edinburgh Castle

Listan kan ju knappast vara komplett utan att nämna Edinburgh Castle. Det är definitivt det slott som är lättast att hitta till då det inte går att missa där det ligger på en klippa mitt i Edinburgh. Härifrån har man vida utsikt över hela staden. Slottet består av flera byggnader på ett ganska stort område så se till att du har gott om tid att utforska de olika delarna. Här finns också de kronjuveler som jag nämnde tidigare. Edinburgh Castle är försteligt nog ett extremt populärt turistmål så jag rekommenderar om möjligt ett besök före eller efter turistsäsongen. 

Eilean Donan

När man föreställer sig ett gammalt slott i Skottland har det förmodligen stora likheter med Eilean Donan. Det blir nämligen inte mer “typiskt skotskt slott” än såhär. Inte undra på att det är världskänt och det mest fotograferade slottet i Skottland. Det har dessutom en rik och brokig historia bakom sig och vare sig man är intresserad av den eller mer är ute efter ett riktigt fotogeniskt slott med romantisk sagoatmosfär och vidunderliga höglandsvyer runtom, så är detta slottet som inte får missas. 

Craigievar

Om du känner igen Craigievar kan det vara för att detta lilla rosa slott, tillsammans med ett tyskt slott, är förlagan till Walt Disneys sagoslott. Det ligger otroligt fint med utsikt över Grampian Mountains och det ser i stort sett likadant ut som det gjorde när det färdigställdes 1626. 
Under sommarhalvåret kan man gå på guidad visning och det är en intressant historia man får berättad för sig samtidigt som man känner historiens vingslag innanför de tjocka väggarna. Väl värt ett besök!

Dunnottar

Dunnottars slottsruin är belägen på en egen liten halvö, så man måste gå ner i en ravin och sen upp på andra sidan för att komma dit. Utsikten över havet är helt oslagbar! Själva ruinen står tillsammans med flera andra byggnader som tillhör slottet så här finns mycket att se. 
Både William Wallace, kung Charles den andre och Maria Stuart har alla bott här i sina dar. Och här kämpade en liten garnision i åtta månader för att skydda Honours of Scotland, de skotska kronjuvelerna, undan Cromwells arme på 1600 talet. Slottet har blivit delvis förstört (och uppbyggt) vid ett flertal tillfällen. Slottet var till exempel i rejält behov av renovering efter att vikingarna varit på besök på 800-talet…
Kuriosa: Slottet var förlaga till slottet i filmen Modig och 1990 spelades filmen Hamlet in här med Mel Gibson i huvudrollen.                                                     

Picture

Dunnottar Castle. Foto Wikimedia Commons

Share

You may also like...