En het fråga

Något som ligger mig varmt om hjärtat (ehe) är detta med värme och isolering i bostadshus. Låter ju hur torrt och tråkigt som helst. Och för att vara ärlig hade jag nog aldrig tänkt särskilt mycket på det innan jag flyttade till Skottland. Men väl i Skottland är det som “bortskämd” svensk omöjligt att inte börja inse att isolering är en väldigt viktig sak, som tyvärr inte  är av samma standard överallt…
Att byta en standardvilla i Sverige med trippelglas och minst halvmetertjock isolering mot en dragig stenstuga i Skottland får en att påminnas om det här med isolering varje dag…  Man inser snabbt att byggnormerna i Skottland är helt andra (särskilt var förr om åren) än i Sverige. Skrattar ofta rått när jag hör om 6 cm isoleringar osv, och får kommentarer  som Don’t get her started om någon nämner detta med isolering och värme. Kan verkligen prata mig varm (ehe, igen) om detta med skillnaden mellan Sveriges och UKs byggstandard. Man saknar inte kossan förrän båset är tomt. I det här fallet tänkte jag aldrig på att jag hade en kossa man en dag skulle komma att sakna; man tar ju varma hus för givet i Svergie.
Jag finner det alltså mycket märkligt att trots att alla är så medvetna om hur dyrt det är med el, att isoleringsfrågan inte kommit längre än vad den har… Vi hade några ovanligt hårda vintrar här för ett par år sen och enligt en artikel jag läste nyligen  ökade dödsfallen bland äldre markant pga komplikationer i samband med kalla hus. I artikeln jämförde man just UKs situation med Sveriges.Tänker också på en så enkel ekvation som med miljön och ekonomin. Det måste väl vara bättre både för miljö och ekonomi att isolera husen ordentligt istället för att “elda åt kråkorna”?
Som sagt skulle kunna skriva några spaltmeter om detta ämne även fastän jag  egentligen inte är särskilt insatt…  Jag säger bara det:  Skottland har mycket att lära av Sverige när det gäller detta!

Någon mer här som blir uppeldad när värme och isolering kommer på tal?

Nähepp. Då är min gissning att du bor i Sverige:)

For translation into other languages see Google translate  to the right. Choose language in drop down menu

bostadsstandard skottland, bostäder skottland, skotska stugor, stugor i Skottland, värme och isolering skottland, hus i skottland,

Skotska stugor, mysiga men ofta dåligt isolerade.

 

Share

You may also like...