En guide till Edinburghs bästa boende, shopping mat och dryck; En edinburghguide

edinburgh

Edinburgh är staden som alltid verkar ha nya överraskningar och hemligheter att bjuda på. Häng med till mitt Edinburgh och stans enligt mig bästa shopping, boende, mat och dryck!

Boende 

På Knights Residence By Mansleys femstjärniga lägenhetshotell har man tillgång till alla bekvämligheter (och några till) som man vanligtvis har i sitt hem. Med en hel lägenhet till ens förfogande med kök, badrum, vardagsrum och sovrum behöver man inte sakna mågot. Här finns tvättmaskin, diskmaskin, badkar och lyxigheter som tv- och ljudanläggning med högtalarsystem i badrummet. Fräscht och lyxigt och så har de dessutom fått en guldstjärna för miljövänlighet. En dörrvakt står till ditt förfoande som kan hjälpa till med det mesta. Ett extra plus i kanten för att de får en att känna sig extra välkommen med ens namn på porttelefonen nere vid entren och själva lägenhetsdörren och för läget mitt i smeten i gamla stan i Edinburgh.  (Bild kaffe på sängen) Knights Residence har blivit framröstat som bästa logi i Skottland två år i rad och häromdagen utsåg den världsledande lyxtidningen LUX Knights Residence till bästa lägehetshotell i världen! Inte illa!
Adress12 Lauriston St, Edinburgh EH3 9DJ
Hemsida: theknightresidence.co.uk

Gillar du den mysiga och familjära stämning som ofta återfinns på Bed and Breakfasts kommer du att älska Wallace’s Arthouse i Edinburghs kända hamnområde Leith. Wallace är en man i sina bästa år med ett rikt och spännande liv bakom sig. Han är glasgowsonen som utbildade sig till designer på stans kända designskola och sedermera blev designer hos Donna Karan i New York, där han blev kvar i 20 år. Han har adopterat 3 barn och har regelbundet utställningar i sin våning på översta planet i en historiskt byggnad. Här finns bara 2 rum så Wallace har gott om tid att bekanta sig med sina gäster, Han bjuder gärna på nåt drickbart i vardagsrummet medan han berättar om äventyr i de många länder han besökt och bott i.(Bild rum med öppen spis.) Rummen är väl tilltagna i storlek, ljusa och inbjudande och här finns både öppen spis och divan på rummet. 
Adress:  41-4 Constitution St, Edinburgh EH6 7BG
Hemsida: wallacesarthousescotland.com
edinburgh, knights residence

Shopping: 

För den märkesmedvetne är ett besök på gatan Multrees Walk ett måste, här återfinns märkesbutiker som Michael Kors, Burberry och Louis Vuitton. Här finns även lyxvaruhuset Harvey Nicholson med märken som Celine, Balenciaga och Stella McCartney.
Adress: Harvey Nichols, 30-34 St Andrews Square, Edinburgh EH2 2AD
Hemsida: harveynichols.com

 (Bild varuhus) Ett bonustips: Missa inte heller varuhuset Jenners, eller the Harrods of the North som det kallas. Detta är Skottlands äldsta varuhus och öppnade 1838. Och det är inte bara shopping som drar folk hit, även arkitekturen både invändigt och utvändigt är värt ett besök i sig. 

Alternativ shopping finns förstås också för den som hellre handlar secodhand och vintage. Stockbridge är ett fint område ett stenkast från centrum där secondhand och vintageaffärerna ligger som ett pärlband på rad och trängs med små cafeer och restauranger, t ex Peters Yard som säljer svensk fika!
Adress: Those Were The Days Vintage, 26 St Stephen Street, Edinburgh EH3 5AL
Hemsida: thosewerethedaysvintage.com

Äta och dricka: 

För alla gourmeter därute kommer här ett hett tips: The Kitchin är en restaurang med en stjärna i Michellin Guiden och  ägs av Tom och Michaela Kitchin. Tom är känd från TV, från ett flertal matprogram men kanske mest som domare i Masterchef. Michaela är hans svenska fru och tillsammans driver de restaurangen i Leith som har blivit en av de bästa i staden. Deras devis är säsongsbetonad, närproducerad, pinfärsk skotsk mat som tillagas på franskt vis.
Adress: 78 Commercial Quay, Edinburgh EH6 6LX
Hemsida: thekitchin.com

För den som hellre äter lite billigare men ändå vill ha god och vällagad mat och framförallt en mysig, färgglad och personlig atmosfär bör prova 10 to 10 in Delhi, en pytteliten indisk restaurang i Edinburghs centrum. Man kan få vänta ett tag på ett bord då det inte finns mycket plats men den lilla restaurangen sväljer ändå fler gäster än man kan tro och väntan är värd mödan! Här inne innesluts man i en färgglad liten bubbla där tak och väggar är täckta av skynken i olika kulörer. Stämningen är avslappnad, maten prisvärd och god och mango cheescaken to die for…
Adress: 67 Nicolson St, Edinburgh EH8 9BZ
(Ingen hemsida)

Puben Sandy Bell’s ett måste om du gillar folkmusik. Denna världsberömda pub är ett mecka för all sorts traditionell- och folkmusik, gamla, unga, nya och etablerade musiker spelar och sjunger tillsammans på jam sessions alla veckans dagar. Och jo… man kan äta och dricka här också!
Adress: 25 Forrest Road, Edinburgh, EH1 2QH
Hemsida: www.sandybellsedinburgh.co.uk

sandy bells

             Guiden publicerades först i Hallins Reseblogg på Resia

Share

You may also like...