En dagstur till Isle of Skye

Eilean Donan Castle, en skotsk klassiker.

Pressresa med Rabbies. De flesta som kommer till Skottland vill gärna se Isle of Skye, “the misty isle” på Skottlands nordvästkust som är så känd för sitt sagolandskap. Känner man sig inte bekväm med att hyra och köra bil är guidade bussturer ett perfekt alternativ. Det finns turer på både en och flera dagar som utgår från Edinburgh, Glasgow och Inverness och i måndags provade jag själv för första gången på en av de här turerna; Rabbies endagstur från Inverness till Skye, en fullmatad 12 timmarsresa i en 16 sitsig minibuss. Det som gjort att jag inte provat någon sån här tur förrut är att jag inte gillar att resa i buss då jag lätt blir åksjuk. Men när jag fick nys om att Rabbies har turer för små grupper i minibussar blev det en annan sak. Och det visade sig bli ett smidigt sätt att resa och jag blev inte ett dugg åksjuk.

Jag måste ge en eloge till vår guide och chaufför Emilie då hon inte bara var en säker förare utan också en utmärkt guide som under hela dagen med stor inlevelse underhöll oss med information, historier och intressanta fakta om platserna och landskapen utanför bussfönstren samtidigt som hon med van hand lotsade minibussen genom högländernas tidvis ganska krävande landskap.

Bergsformationen Old Man of Storr

Från Loch Ness tog vi oss sen till Glen Shiel och till Eilian Donan Castle, Skottlands mest fotograferade slott. Här blev det ett entimmesstopp innan vi fortsatte över bron till Skye. Vi fick en och en halv timme på oss i Portree, Skyes huvudstad innan det bar vidare med kortare stopp till Cuillin Mountains, Old Man of Storr, Kilt Rock och Quiraing för att sedan vända söderut mot Uig och tillbaka mot fastlandet där vi tog en annan väg tillbaka till Inverness. De 12 timmarna svischade förbi.

Quiraing

Man hinner såklart inte se hela ön på några timmar, men den här turen gav en bra introduktion till Skye och man hann bocka av flera sevärdheter. Jag tror att alla i bussen var överens om att man gärna vill komma tillbaka och se mer av ön. För det är verkligen en väldigt speciell plats. Särskilt Quiraing var ett helt otroligt ställe med en snirklig smal väg uppför ett brant berg och med fantastisk sagolik utsikt från toppen.

Man kan upptäcka nästan vilken del av Skottland som helst med Rabbies, då de har turer till bl a Orkney, Scottish Borders, olika öar samt whiskyturer. Läs mer på deras hemsida här.

Share

You may also like...