Dunnottar Castle, Skottlands häftigaste slott

Dunnottar Castle är en borg på en klippa strax söder om Stonehaven. Detta är ett av mina favoritslott. Det är en ruin och det jag gillar är för det första var det ligger. Ruinen står på en egen klippa, en “halvö” så man måste gå ner i en ravin och sen upp på andra sidan för att komma dit. Utsikten över havet är helt oslagbar!

Både William Wallace, kung Charles den andre och Mary Queen of Scots har alla bott på slottet i sina dar. Och här kämpade en liten garnision i åtta månader för att skydda Honours of Scotland, de skotska kronjuvelerna, undan Cromwells arme på 1600 talet. Men redan på 800 talet var vikingarna där och härjade efter att ha dödat kung Donald den andre.
Kuriosa: Slottet var förlaga till slottet i disneyfilmen Modig och 1990 spelades filmen Hamlet in här med Mel Gibson i huvudrollen.

Dunnottar Castle i solsken

Det går en vadringsled från Dunnottars slott via krigsmonumentet ner till Stonehaven, en liten pittoresk stad, också den vid havet. Det är en kort vandring på bara några kilometer men enligt mig en av de bästa. Jag älskar nämligen vandringar som går vid havet, på klippor, och med dramatisk utsikt. Ofta är det dock inte de mest lättgådda rutterna och det saknas ofta säkerhetsanordningar som varningsskyltar och staket som man är så van vid från Sverige. Hundar hålls säkrast kopplade även om många inte är det. Och det är inget för små barn.

dsc_0063

dsc_0116

dsc_0148

dsc_0155

 

dsc_0174

dsc_0189

dsc_0192

Om du befinner dig i närheten måste du absolut besöka denna unika ruin. Ja den är faktiskt till och med värd en rejäl omväg!

Fler slott värda ett besök hittar du under kategorin Slott här!

Och här hittar du en guide till hur man bäst spenderar en dag i Stonehaven!

 

 

 

 

 

Share

You may also like...