Dornoch Castle Hotel- Whiskyhotellet i högländerna, nu med eget destilleri och Speyside Cooperage, all whiskys början

Dornoch Distillery är så nytt att det ännu inte producerat någon färdig whisky.  Det är inhyst i den gamla brandstationsbyggnaden på bakgården av Dornoch Castle Hotel, hotellet som blivit synonymt med whisky för besökare från hela världen. Hotellet har specialicerat sig på att sälja flaskor av whisky som inte längre tillverkas och göra det till humana priser. Slottet är mysigt så som du tänker dig att ett slott i högländerna ska vara. Exponerade stenväggar, en stor eldstad, whiskymemorabilia, låga dörröppningar och tjocka väggar. De brukar ha whiskyprovningar här och den populäraste är den där man ska ordna whiskyn efter ålder i ett blindtest. Bröderna som äger stället, är riktiga whiskyfantaster.
När det gäller rummen har jag dock ett varningens ord. Om du vill bo lite finare ta inte ett av standardrummen utan fråga efter ett av de finare rummen. Hotellet kallas slott men standardrummen är inhysta i en modern utbyggnad och det finns inget varesig slottslikt eller charmigt med dem. Rummet vi fick oss tilldelat var dessutom ett handikapprum som andades sjukhusrum mer än romantiskt slottshotell. Så vi bad att få uppgradera till ett av de riktiga slottsrummen. Det sved i plånboken men det var det värt. Det nya rummet låg i själva slottsbyggnaden och var vad man förväntar när man checkar in på ett slott.
Det är förändringar på gång i hotellet. Valven som nu används till förvaring ska göras om till whiskyprovningsrum. Mycket bättre och helt i linje med hotellets profil som whiskydestination. Förhoppningsvis gör de nåt åt standardrummen också…
Destilleriet producerar gin i väntan på att whiskyn ska bli klar ocah jag ser fram emot att se hur destilleriet utvecklar sig.
Några snabba mobilbilder jag tog:

Detta är toppsviten, men den vi hade, snäppet under i standard var också fin. Men som sagt; varning för standardrummen, såvida det inte bara är en säng för natten du är ute efter och inget annat.

Whisky genomsyrar allt på hotellet. Massor av memorabilia på väggarna. Till och med morgonrocken luktade peat/rök. Har ingen aning om varför… om det var meningen eller om den hängt och torkat någonstans i närheten av en riktigt rökig whisky haha.

Dornochs lilla destilleri med ägarna i förgrunden och Dornoch Castle i bakgrunden.  Foto; Angus Mackay

På vägen hem stannade vi till vid Speyside Cooperage, stället där man tillverkar och reparerar whiskyfat. Det är ett speciellt och ovanligt hantverk och jag rekommenderar alla som är intresserade av whisky att besöka dem. Det är en verkstad i stort sett, där ett antal män arbetar vid olika stationer och reparerar och tillverkar whiskytunnor för glatta livet. De gör det på provosion så det går undan kan jag säga. Man får också lära sig mer om hantverket via utställningarna och sen får man prova att sätta ihop sin egen minitunna. Inte lätt kan jag lova… I början, innan man kommer in i själva verkstan får man se en film om yrket och det är en film med extra allt. Det är inte bara ljud och bild, det kommer även värme, kyla, rök etc för att förstärka upplevelsen. Det är intressant att lära sig att whiskytunnan betyder så mycket för slutprodukten. En tunnas livslängd är ca 60 år eller 4 omgångar whisky. Efter att tunnan gjort sitt som whiskyemballage kan den bli trädgårdsmöbler eller andra saker. På cooperaget hade de jättetunnor i trädgården som var minigäststugor. Bra ide.

 

 

Läs mer om vad som händer på whiskyfronten här:

Whiskynyheter ; destillerier i ruiner, återskapad whisky och en dyr 70 åring

 

Share

You may also like...