Delgatie Castle – Turriff

Delgatie Castle i Turriff i Aberdeenshire är inte som ett vanligt “besöksslott“. Det här är privatägt (det är en liten “trust” som har hand om det nu efter att ägaren Kapten Hay dog för 20 år sen, även om det är en äldre dam vid nann Joan som sköter all markservice från att baka till att lösa inträde och ordna event) och det märks. Det är en helt annan upplevelse att gå på (självguidad) tur i det här slottet än i ett som tillhör till exempel National Trust. Själv gillar jag det.  Det blir lite som att komma hem till någon. Det är inte så tillrättalagt. Det ligger lite personliga tillhörigheter här och var och det luktar rejält unket i flera av rummen. Det skulle behövas spenderas rejält med pengar här för få upp standarden och görs det inte ganska snart kommer det nog behövas stängas igen och lämnas åt sitt öde. Jag föredrar dock ofta att se det äkta och genuina framför nyrenoverat och restaurerat även om det skulle betyda lite unken doft ibland 🙂

Fakta; Delgatie Castle

Delgatie Castle är klanen Hays säte. (Är själv ingift Hay så tyckte såklart det var extra intressant att besöka detta slott) Här träffas klanmedlemmar från hela världen då och då. Som en jättestor släktträff kan man säga.

I slottet finns en kammare som Mary Queen of Scots ska ha sovit i när hon besökte slottet.

Förutom att gå på en självguidad tur kan man fika i slottsvalvet. Joan bakar jättegoda kakor 🙂 Hon är den som sköter allt i slottet. Hon var Kapten Hays vän och pratar fortfarande varmt om honom och försöker sköte slottet i hans anda. Se inlägg längre ner.

Man kan också sova över här. Vågar inte säga nåt om standarden för jag har inte sett eller provat rummen själv. Men det kan kanske hända att det inte är tipptopp 🙂

Och så är det poppis att fiska i älven som rinner förbi slott.

Inträdet är 8 pund, vilket kanske kan kännas lite dyrt jämfört med andra slott, men tänk då på att de mer än väl behöver varje korvöre de kan få in. Joan sliter verkligen dag och natt för slottets överlevnad.

Slottet har bofasta shetlandsponnyer som går omkring på gräsmattan.

Maria Stuart sägs ha bott över i slottet, det var förmodligen en tidigare byggnad men även det nutida slottet från 1570 har en kammare som dedikerats till drottningen.

Den äldsta delen av slottet härstammar från 1570.

Kapten Hay som syns på porträttet på väggen köpte slottet och restaurerade det på 50 talet. Hans morgonrock ligger fortfarande på sängen.

Två av slottets charmiga shetlandsponnyer, som går omkring på gräsmattan lite som de vill.

Sju sorters kakor hos Joan i Laird’s Kitchen, Delgatie Castle

Fler slott att besöka hittar du här. 

Share

You may also like...