Cruachan- det ihåliga berget i Skottland

En annorlunda turistattraktion hittar man mitt i det bergiga höglandsområdet på Skottlands västkust. Berget Cruachan är inget vanligt berg utan har blivit “urgröpt” för att rymma ett kraftverk. London Tower skulle få plats utan problem i håligheten. Man åker med en buss 1 km rakt in i berget där bussen stannar och man kliver ur och går genom en tunnel till en sal där man får lära sig med om vad som försiggår här och genom en stor glasvägg ser man det stora maskineriet nedanför. Det känns lite som att vara på en hemlig underjordisk station av något slag, som en scen från valfri action film, typ James Bond. Faktum är att bondfilmen The World Is Nor Enough från 1999 delvis spelades in här!
Kraftverket är ett av Skottlands bästa exempel på ingengörskonst (ett annat unikt exempel är Falkirk Wheel) och byggdes på 1960 talet av hårt arbetande män som jobbade 18 timmarspass med att krypande hacka sig längre och längre in i berget. Fruktansvärt hårt arbete med andra ord. Guiden försäkrade oss dock om att arbetarna hade varit mycket väl avlönade och att det inte var ovanligt att man åkte till Glasgow på sina lediga dagar för att spendera pengarna och att många sedan jobbade i sin nya kostym hela veckan nere i gruvan eftersom att de kunde köpa sig en ny varje helg. Arbetet tog ett och ett halvt år och mycket av utrustningen och maskiner som används är fortfarande orignalutrustningen.

Picture

Fick en snabb mobilbild inne i berget, vet inte om det var tillåtet. Det gällde att inte få klaustrofobi, för det var en km till närmsta utgång och otroligt varmt i gångarna.
Share

You may also like...