Corgarff Castle – en höglandsborg med stormigt förflutet

Corgarffs slott, med sin ovanliga stjärnformade mur, ligger ensligt inbäddat mellan bergiga hedar i Cairngorms nationalpark. Egentligen är slott ett missvisande ord för den här byggnaden om du frågar mig. En borg skulle jag snarare kalla det.

Corgarff byggdes i mitten av 1500 talet av John Forbes och borgens historia har sen dess varit stormig. Bland annat har den eldhärjats inte mindre än tre gånger. Den första gången var det en fejd mellan klanerna Gordon och Forbes som på 1500 talet ledde till att slottet till viss del brändes ner och 1689 var det dags igen. Den gången var det jakobiter som tuttade eld på det för att förhindra att det skulle användas av motståndaren William of Orange.

Några år senare, 1715 tjänade borgen som högkvarter till jakobiterna men blev sen än en gång eldhärjad av engelsmännen.

Inför slaget vid Culloden hade jakobiterna än en gång samlats i Corgarff Castle som användes som vapenlager.  Eegeringsstyrkor från Aberdeen anföll dock slottet och beslogtag vapenen. Det gjorde att jakobiterna var ännu sämre utrustade för slaget vid Culloden en kort tid därefter.

Efter jakobiternas förlust vid Culloden togs borgen över av regeringstrupper.

Slottet blev senare bostadshus tills det återigen kom att tillhöra regeringen. Den här gången för att användas som bas när man jagade whiskysmugglare i trakten. Några år senare lämnade regerigen slottet åt sitt öde och det började förfalla. De sista som bodde i borgen var the Castle Ladies, systrarna Ross, men de flyttade under första världskriget. Från 1961 har slottet varit i statens vård.

Idag ser slottet ut som det skulle ha gjort 1748 när det var kvarter åt engelska soldater.

 

Källor; Undiscovered Scotland, Wikipedia

Share

You may also like...