Coco Chanels övergivna hus i Skottland till salu

chanel skottland

Fortfarande finns en del av den handtryckta franska tapeten kvar på väggarna i herrgården som stått tom sen 60 talet. (foto: chanel skottland flickr chanel skottland )

Övergivna och förfallna byggnader. Det är nåt med det… Jag tycker att man kan känna historiens vingslag på ett helt annat sätt i övergivna hus än i en renoverad byggnad, även om renoveringen är gjord försiktigt och för att efterlikna orginalutförandet. I en övergiven byggnad finns den verkliga historien kvar… De äkta spåren, kvarlevorna, tecknen på att detta en gång var en plats som någon brydde sig om, som var full av liv och rörelse. Märken och nötning i väggar och golv, avskavd färg, en gammal möbel om man har tur. Allt det är faschinerande fönster mot en annan dimension, 5, 10, 50 eller 100 år bakåt i tiden. Som om någon bara gått ut för att köpa mjölk och när som helst skulle kunna komma tillbaka. Lite den känslan.

Så du kan ju tänka dig hur min fantasi satte igång när jag snubblade över histoiren om Rosehall. Rosehall är en egendom i djupaste högländerna som stått och förfallit sen 60 talet. Och det är ju spännande i sig själv. Men Rosehall är mycket mer än så. Herrgården byggdes i början av 1800 talet efter att huset som stod där innan brann ner. På 1920 talet köptes gården av Hugh Grosvenor, 2nd Duke of Westminster. Han hade ett förhållande med Coco Chanel och hon fick inreda huset efter eget huvud. Och det är det som är så speciellt med den här egendomen. Det är nämligen en av väldigt få byggnader som blivit inredd av Coco Chanel och än i dag finns rester av den forna glansen kvar. Den franskimporterade handtryckta tapeten, utsmyckningar runt eldstäderna, osv. Mycket av interiören var i samma stil som hennes franska lägenhet.

Churchill spenderade en sommar på Rose Hall när han återhämtade sig från en sjukdom och skrev hem till sin fru: “Luften är frisk och ljuvlig. Coco fick tre fiskar i går. Nu på morgonen regnar det, vilket är bra för fisket. Vi spelar Bezique så tiden inte känns så lång. Coco är här. Hon fiskar från morgon till kväll och har fångat 50 laxar på två månader.”

Det är kanske inte så konstigt att mycket av Coco Chanels kläddesign speglade det skotska modet, med tweed, kashmir etc…

Rosehall är nu till salu, så har du en sisådär 26 miljoner över kan det här vara något för dig.

För fler bilder inifrån Rosehall, klicka här.

 

Läs mer:

Den övergivna ön Stroma där möblerna fortfarande står kvar i stugorna

Pringle, Lyle & Scott, Chanel, Dior, Christopher Kane och Vivienne Westwood har alla tillverkat mode i Skottland. Detta museum är ett måste för modeälskaren. 

 

( chanel skottland )

 

 

Share

You may also like...