Bosse Bildoktorn och hans whiskyresa i Skottland

Bosse bildoktorn, whisky, skottland,

Bosse “Bildoktorn” Andersson. Foto lånat med tillstånd från Bosse

Bosse Andersson är mer känd som Bosse Bildoktorn, men visste du att han också har ett brinnande intresse för de brittiska öarna i allmänhet och whisky i synnerhet? Han har skrivit inte mindre än två böcker i ämnet, och det är ett intresse som gång på gång har fört honom till Skottland. Här delar han med sig av sina bästa skottlandstips. 

Berätta lite om boken Whiskyresan! 

 Mina föräldrar var mycket måttliga när det gällde alkohol, de drack fyra centiliter whisky varje lördagskväll. Redan som åttaåring njöt jag av doften av deras lördagswhisky, så när jag blev tillräckligt gammal började jag själv att dricka whisky. Men det var inte förrän 1975, då jag som 22-åring kom till Skottland, som jag lärde mig uppskatta single malt med en skvätt vatten. Den resan varade i tre veckor då jag och polaren Lasse for runt mellan olika destillerier. Denna jakt efter den perfekta whiskyn har sedan fortsatt. Jag har ännu inte hittat den perfekta whiskyn och jag vill inte hitta den, det är jakten som är grejen. Nåväl, efter drygt 30 års whiskyjakt samlade jag ihop mina erfarenheter och skrev reseguiden Whiskyresan. 

  Så vilken är din favoritplats i Skottland? 

 Min favoritplats är Craigellachie Hotel vid floden Spey. Från den vackra byggnaden från 1893 har du utsikt över floderna Spey och Fiddich, Thomas Telford Bridge och de omgivande bergen. Men framförallt har hotellet baren Quaich, med över 700 whiskysorter. Därutöver serveras hemlagade rätter, tillagade på lokala råvaror. Hotellet är också ett utmärkt basläger, ty det finns många kända destillerier knappt 30 minuters bilresa bort. 

 Så du har alltså kört bil i Skottland, vad är din åsikt om det? Någon fin väg du kan rekommendera? 

 Jo, jag har kört mycket bil i Skottland och jag har inga problem med vänstertrafiken. Folk är mycket vänligare i trafiken på den brittiska ön än i Sverige. Min favoritväg är den västra vägen på halvön Kintyre, på väg till Springbank.

  Ditt bästa tips för svenskar som reser till Skottland, nåt som inte får missas? 

 Highland games (Höglandsspelen) är en folkfest med tävlingar i säckpipsblåsning, trumspelande, dans, stångstötning, whisky och en massa annat som har att göra med skotsk och keltisk kultur.

 Har du något roligt minne eller annekdot du vill dela med dig av från Skottland? 

 Det kan vara svårt att uttala ortsnamnen i skottland. Men i bland räcker det att prata småländska, det upptäckte jag när ringde nummerbyrån och bad om numret till Glen-Grant i Rothes. Det visade sig att Rothes uttalas precis som vi pratar i Vetlanda.

 Något övrigt du vill tillägga? 

 Jag klämmer i mig tre centiliter single malt varje kväll, varken mer eller mindre. Jag har alltså ökat mammas och pappas dos.

 

Men hur började Bosses intresse för de brittiska öarna och vilket är egentligen hans favoritdestilleri och varför? Vad är hans bästa tips vid vänstertrafikkörning? (Skrattade så mycket åt hans svar,,,!!) Frågorna är många, och det är tack och lov också svaren:). Del 2 av intervjun kommer nämligen i nästa nyhetsbrev. För att få nyhetsbrevet är det bara att fylla i din emailadress i rutan i högermarginalen.  

Fler intervjuer hittar du här:

Ann Cleeves Författaren till Shetland och Vera

Evelyn Glennie Polarpristagare 2015

 

Share

You may also like...