Bo på “the bonnie banks of Loch Lomond”

I samarbete med Loch Lomond Waterfront  Se rejäl rabattkod i slutet av inlägget 🙂

Visste du att Skottland bara har en lake? Alla andra sjöar kallas loch som är det skotska ordet för sjö. Och en av de mest kända är Loch Lomond som omskrivits i såväl sånger som litteratur i flera hundra år. Loch Lomond och Trossachs nationalpark har ett guldläge på skottlands västkust, bara en halvtimmes bilväg från Glasgow och brukar finnas med i de flesta turisters resplan när de upptäcker Skottland. Själv blir jag alltid lika förvånad över hur plötsligt man, efter att ha lämnat Glasgow bakom sig, hamnar i högländerna. Sjön utgör gränsen mellan hög- och lågländerna.

Här råder ingen brist på saker och ting att se, göra och upptäcka. Har du möjlighet så lägg gärna åtminstone tre dagar i området, helst mer.

Här kommer några av mina förslag på vad som inte får missas i den här delen av Skottland:

  1. Loch Katrine, åk gammal unik ångbåt bland gröna kullar…
  2. Luss, en “conversation village” med gulliga stugor och liten hamn,
  3. Drovers Inn, 1700 tals pub som måste upplevas.
  4. Dumbarton Castle. Det är svårt att förstå varför denna borg på en klippa har förblivit en sån doldis.
  5. Conic Hill, kort vandring med mycket lön, i form av fantastisk utsikt, för lite möda
  6. Buchanan Castle, en äkta slottsruin, helt överväxt och övergiven, som skickar kalla kårar utefter ryggraden. Men på ett bra sätt.
  7. Öarna i Loch Lomond, på sommrarna går båttaxi. På en av öarna finns vilda vallabys (små kängurur)

Vill man bo på “the bonnie banks of Loch Lomond” väljer man Loch Lomond Waterfront och deras stugor med privata badtunnor på terassen. Det här är den ultimata avslappningen… Från fönstren ser man inte bara sjön utan också ett rikt fågelliv. Vi fick påhälsning av både häger och svanar. Stugorna är väl tilltagna med öppen planlösning och alla bekvämligheter du kan tänka dig. Vår stuga hade tre badrum, ångbastudusch, balkong och som sagt egen badtunna. Att sitta i det varma bubblande vattnet efter en dags vandrande är en lisa för kropp och själ.

Vissa av stugorna har, som man kan se på bilderna, grästak och det finns promenadstråk från stugorna ner till sjön och den privata stranden där man kan paddla kanot, paddleboarda eller simma. På sommaren går båttaxin inte långt härifrån. Man kan också med lätthet gå in till byn Balmaha som har affär och kafe. Från Balmaha kan man sen fortsätta till Conic Hill, ett lättåtkomligt berg med magnifik utsikt över hela sjön och öarna.

Spa- och skönhetsbehandlingar som t ex manikyr, pedikyr, ansiktsbehandling, massage och aromatheraphy går också att få, i sin egen stuga.  Och som om inte det vore nog kan man också beställa sin egen kock som kommer och lagar mat till en!

Själva var vi nöjda med att sjunka ner i det varma bubblande vattnet i badtunnan och se mörkret sänka sig över en av Skottlands mest kända icke-sjöar med dimma dansande på bergen i bakgrunden.

Loch Lomond Waterfront ligger drygt tre mil från Glasgow och knappt tre mil från Glasgow Airport och är öppet året runt. Se en kort video nedan.

OBS! Koden 7EU2P ger dig 30% rabatt om du bokar in tre nätter eller mer under mars månad 2020!

Share

You may also like...