Bo på slott i Skottland , En natt på Carberry Tower utanför Edinburgh

Bo på slott i Skottland ; Inlägg i samarbete med Carberry Tower

Den fråga som jag oftast får när det gäller resor till Skottland är var man kan hitta ett slott eller herrgård att bo på i en eller ett par nätter. De flesta som frågar uttrycker sig som så att de gärna bor på bed and breakfast eller små pubar med rum de flesta nätter men att de gärna vill uppleva att bo lite flådigare också en natt eller två när de ändå är i Skottland. Alternativt att man ska åka till Edinburgh på en weekend och då hellre skulle vilja bo på ett slott strax utanför stan än på en hotellkedja i city. Slott, herrgårdar och Skottland går ju hand i hand så det är förståeligt att många har den här önskan.

Jag har tipsat om flera hotell i bloggen tidigare i olika prisklasser, och jag tyckte det var dags att tipsa om ett som kvalar in under slott och herrgårdar nu.

Så häng med till Carberry Tower. Det som gjorde mig extra nyfiken på den här herrgården var just att den ligger så nära Edinburgh. (Och det faktum att de på sin kontaktsida anger koordinaterna för helikopterlandning gjorde också sitt för att liksom sätta ribban för mina förväntningar…)

De allra allra flesta som reser till Skottland från Skandinvaien hamnar ju i Edinburgh så vart man än planerar att resa därefter kan man ju dra nytta av detta herrgårdstips. I övrigt ligger ju många herrgårdar en bit från stan och då kan det bli svårt att hinna dit på en weekend.

bo på slott i skottland

Bo på slott i Skottland; Carberry Tower utanför Edinburgh.

Carberry Tower ligger en dryg mil öster om Edinburgh och härstammar från 1400 talet.  På 1700 talet kom herrgården att hamna i Elphinstonessläktens ägo. Nuvarande drottning Elizabeths moster Mary Bowes-Lyon gifte sig med Lord Elphinstone den 16e och blev på så vis slottsfru på Carberry 1910.

Herrgårdens champagneterass var faktiskt en gåva från the Queen Mother som hon kallas, till sin syster.

Men gården hade kungliga bindningar långt innan det. På ägorna finns ett monument som minner om den junidag år 1567 när Maria Stuart togs till fånga just här.

Numera är dock Carberry Tower alltså ett hotell. Man kommer till hotellet via en all’e och man kan se delar av de 14 hektar av slottsägor som hör till gården.

Champagneterassen var en gåva från drottning Elizabeths mamma till sin syster som var slottsfru på Carberry Tower i början av 1900 talet. (Foto; Scottishmoments/ bo på slott i Skottland )

Efter incheckning kommer man in i själva hotellet och det är hela paktetet av röda heltäckningsmattor, stora trappor, piano och eldstäder som möter en. På varje våning finns stora sällskapsrum, där man på typiskt skotskt mane’r kan luta sig tillbaka i en stor skinnfåtölj med en av de 1000 tals böcker som värmer de många metrarna av hyllor och sippa på valfri dryck framför brasan. Eller om man hellre tillbringar eftermiddagen i biblioteket med en klassisk afternoon tea.

Foto: Carberry Tower

Gästrummen finns i olika tappningar, allt från dubbelrum till sviter och alla är individuellt inredda och i klassisk stil. I sviten Mary Queen of Scots kommer man in i ett vardagsrum med ljus heltäckningsmatta, stor platttv, stort ekbord med 6 stolar och en liten hörna med fönster med ett litet runt bord och stol. Detta blev min favorithörna. Sen går man ner för några trappsteg (älskar planlösningar i olika nivåer, ger så mysig känsla) och kommer in i sovrummet, med himmelssäng och stort fönster med fönsterluckor samt en till tv. Badrummet har ett badkar stort som en smärre bassäng. Dock saknade jag en kaffemaskin, snabbkaffe kändes som ett nerköp i en sån fin svit.

Middagen serveras i antingen bistron som är inredd som en jaktstuga eller i Rose Garden restaurangen och säger man bara till kan man få glutenfria alternativ etc. Till förrätt valde jag som alltid om det finns på menyn, Cullen Skink, den skotska soppan på rökt fisk och potatis. Till huvudrätt förtsatte jag på fisktemat med en klassisk fish and chips som dessutom finns att få som glutenfri och Sam tog hamburgaren som var väldigt fräsh och god. Till efterätt blev det ostbricka versus kanelglass på gelebädd, en fräsh avslutning på en god trerättersmiddag i en mysig restaurang.

Foto: Carberry Tower

Tycker du som jag att frukosten är en av de bästa sakerna med att bo på hotell? Det är definitivt nåt speciellt med att få gå ner och äta dagens första mål i en hotellmatsal med doften av nybryggt kaffe, rostat bröd och bacon. Frukosten serveras i Rose Garden restaurangen och det finns en liten kontinental frukost att välja från samt en Full Scottish Breakfast som man beställer och får in varm tillsammans med rostat bröd och kaffe eller te.

Mätt och belåten efter en mysig frukost rekommenderar jag en promenad i omgivningarna för att få lite luft och se de vackra omgivningarna.

Sen var det dags för oss att checka ut och åka på andra äventyr. Men jag är glad att kunna rekommendera det här hotellet till alla som hädanefter frågar efter var man kan få en slottsdos i närheten av Edinburgh.

 

 

Bo på slott i Skottland ; Carberry Tower

Share

You may also like...