Bo’ness och Kinneil Railway, vintage-järnväg med ångtåg i Skottland

Skotska tåg. Nä det var nog lite svårt att gissa var jag varit efter att bara ha sett en bild på en järnväg:) Svaret är i alla fall Bo ness and Kinneil Railway som är en tågstation som hämtad från en gammal film. Allting här är vintage, från konduktörernas kläder, till biljettluckan, skyltar och förstås själva tågen. Tågen är fullt fungernade och när man betalat biljetten som kostar 9 pund, kan man hoppa på och av olika tåg hela dagen. Dock är järnvägen endast ca 7-8 km lång så man åker ju inte dessa tåg för att ta sig nånstans utan bara för att det är kul. Här finns också ett tågmuseum med massor av tåg och tågmemorabilia från 1800-talet och framåt. Bland annat finns en gammal postvagn där man kan prova på att sortera brev, och mycket annat.

När vi kom fram just efter öppning (järnvägen ligger ca en halvtimme från Edinburgh) var det redan full fart på perrongen, det var folk som skyndade mellan tågen, konduktörer som ropade, visselpipor som blåstes och ånglok som puffade. Hade det inte varit för turisterna så hade man trott att man hamnat i något obestämt årtal nångång mellan 1920 till 1950 talet.
Biljett köper man i den autentiska biljettluckan av mannen i uniform och stor mustach. Sen gällde det att springa för att hinna med nästa avgång. Vi fick tipset om att gå till vagnen längst bort, den från 20 talet, eftersom den skulle vara mest speciell. Så vi skyndade dit och passerade vagnar från 40, 50 och 60 talet på vägen.
Vagnen vi valde var den precis bakom ångloket och hade kupeer med två “soffor” mittemot varann, med plats för ca 8 i varje kupe. Det luktade lite hm… vintage kanske man kan säga, men inte att undra på, när man tänker på hur många människor, resor och år denna kupe har överlevt. Vi ångrade att vi inte hade tänkt på att ta med matsäck, (eller ännu hellre bokat in oss på afternoon tea i buffevagnen,) det hade passat ypperligt bra att ta fram en picnic korg att avnjuta under färden.
När tåget börjat rulla (eller vad de gör… ) genom små byar, förbi fält och ett vattenfall, utforskade vi de få 20-tals bekvämligheter som fanns tillgängliga. Man kunde öppna fönstret, vrida en vev för att knäppa på värmen och man kunde dra i nödbromsen. Men då kostar det 5 pund om man drar i den på pin kiv. Vi skämtade om att för 5 pund är det nästna värt det. Inte den önskade effekten kanske när man satte upp skylten på 20-talet.
Det blev ett par stopp på vägen där man kunde gå ut och sträcka på benen eller till och med byta kupe och prova att åka i en vagn från ett annat decennium, eller varför inte kafevagnen. Men vi gillade vår Agatha Cristie vagn som jag kallade den. Faktum är att när vi åkte genom en tunnel och allt blev svart i några sekunder så förväntade man sig nästan att någon i kupen skulle ha blivit mördad och Miss Marple knacka på dörren vid nästa station, hehe.

Så inte att undra på att järnvägsstationen och tågen har använts som inspelningsplats för många filmer och tv serier, t ex The Railway Man från 2013 med Colin Firth och Nicole Kidman och 39 steps från 2008. Detta var också platsen där londonscenerna i Outlander spelades in, där Claire (Caitriona Balfe) och Frank (Tobias Menzies) säger adjö på perrongen. Det du ser i serien är loket Morayshire och teakvagnar från 30 talet.

Jag tyckte det var en väldigt rolig dag, ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Det finns en modelljärnväg också samt ett kafe på perrongen och man kan lätt spendera en hel dag här. Rekommenderas! / skotska tåg

English: I really recommend a visit to Bo’ness and Kineill Railway half an hour from Edinburgh! It is an old vintage railway station with trains from all different eras and you can ride in them all, and even have your afternoon tea on board. It really feels like stepping back in time! No wonder this was used as the filming location for (among others) both the Railway Man starring Colin Firth and Nicole Kidman and Outlander. The railway doubles as the wartime London railway station where Claire and Frank say their goodbyes. The locomotive used in Outlander was Morayshire so make sure you have a look at it if you visit. 

 

Här kommer en bildbomb på de skotska tåg vi åkte under dagen och själva järnvägsstationen.

Picture

 Här hittar du järnvägsstationen full av nostalgi och skotska tåg :
Share

You may also like...