En guide till Skottlands bästa slott / A Guide to Scotland’s Best Castles

Skottland förknippas ofta med slott. Och inte att undra på då det finns ett överskott av slott och herresäten i detta lilla land. En resa hit skulle inte vara helt komplett utan minst ett besök på något av dem. Därför har jag satt i hop en snabbguide till 5 av de, enligt mig, bästa slotten att besöka.

Eilean Donan

När man föreställer sig ett gammalt slott i Skottland har det förmodligen stora likheter med Eilean Donan. Det blir nämligen inte mer “typiskt skotskt slott” än såhär. Inte undra på att det är världskänt och det mest fotograferade slottet i Skottland. Det har dessutom en rik och brokig historia bakom sig och vare sig man är intresserad av den eller mer är ute efter ett riktigt fotogeniskt slott med romantisk sagoatmosfär och vidunderliga höglandsvyer runtom, så är detta slottet som inte får missas.

English: Being the most photographed castle in Scotland, Eilean Donan is know all over the world. And no wonder. This castle is not just a stunning piece of architecture, it is also located in the most beautiful of Highland settings. 

                                                                    Eilan Donan Foto Wikimedia Commons

Craigievar

Om du känner igen Craigievar kan det vara för att detta lilla rosa slott, tillsammans med ett tyskt slott, är förlagan till Walt Disneys sagoslott. Det ligger otroligt fint med utsikt över Grampian Mountains och det ser i stort sett likadant ut som det gjorde när det färdigställdes 1626.
Under sommarhalvåret kan man gå på guidad visning och det är en intressant historia man får berättad för sig samtidigt som man känner historiens vingslag innanför de tjocka väggarna. Väl värt ett besök!

English: Recognize this castle? It might be because it was the inspiration to Walt Disneys castle. Not much has happened here look wise since it was completed in 1626. Visiting this castle is a real treat not only for fairy tale enthusiasts but also for the historically inclined.

pink castle, rosa slott, skotskt sagoslott, romantiskt slott, litet slott, disneyslott, fairytale castle scotland,

Craigievar

Dunnottar

Dunnottars slottsruin är belägen på en egen liten halvö, så man måste gå ner i en ravin och sen upp på andra sidan för att komma dit. Utsikten över havet är helt oslagbar! Själva ruinen står tillsammans med flera andra byggnader som tillhör slottet så här finns mycket att se.
Både William Wallace, kung Charles den andre och Maria Stuart har alla bott här i sina dar. Och här kämpade en liten garnision i åtta månader för att skydda Honours of Scotland, de skotska kronjuvelerna, undan Cromwells arme på 1600 talet. Slottet har blivit delvis förstört (och uppbyggt) vid ett flertal tillfällen. Slottet var till exempel i rejält behov av renovering efter att vikingarna varit på besök på 800-talet…
Kuriosa: Slottet var förlaga till slottet i filmen Modig och 1990 spelades filmen Hamlet in här med Mel Gibson i huvudrollen.

English: Standing on a rock, this ruined castle was once home to two of Scotland’s most well known people – Mary Queen of Scots and William Wallace. With amazing views over the North Sea this is also an ideal location for a family picnic. 

view over north sea, dunnottar view, utsikt över havet, skotsk slottsruin, slott på klippa, havsutsikt från slott, castle ruin scotland,

Dunnottar Castle

Balmoral Castle

Det enda slottet i min lista som fortfarande bebos av kungligheter är Balmoral Castle i de skotska höglönderna. Detta är drottning Elisabeths och hennes familjs favorittillhåll och hit kommer de så fort tillfälle ges. Till slottet hör en ansenlig bit mark och tillhörande highlandkor och ponnyer. Och även om slottet stängs för allmänheten när kungafamiljen anländer och poliser stationeras ut i alla hörn av ägorna, är det är inte ovanligt att byarna runtomkring får kungligt besök när shoppingsuget faller på, så om du är i krokarna är det smart att ha mobilkameran redo.

English: Balmoral Castle in the Highlands is very much a living castle since it is the favorite place of Queen Elizabeth and family. Weather interested in history, highland nature or royals this is the place not to be missed when touring Scottish castles. 

                                                     Balmoral Castle, Foto Wikimedia Commons
Edinburgh Castle

Listan kan ju knappast vara komplett utan att nämna Edinburgh Castle. Det är definitivt det slott som är lättast att hitta till då det inte går att missa där det ligger på en klippa mitt i Edinburgh. Härifrån har man vida utsikt över hela staden. Slottet består av flera byggnader på ett ganska stort område så se till att du har gott om tid att utforska de olika delarna. Här finns också de kronjuveler som jag nämnde tidigare. Edinburgh Castle är försteligt nog ett extremt populärt turistmål så jag rekommenderar om möjligt ett besök före eller efter turistsäsongen.

English: No list of Scottish castles would be complete without mentioning Edinburgh Castle. Looking down on the city from its Castle Rock location this is the centerpiece of Edinburgh. The castle area is huge, so make sure you have ample time on your hands to explore the buildings and don’t miss the Scottish crown jewels, Honors of Scotland. 

                                                       Edinburgh Castle, foto Wikimedia Commons

Med den här lilla lista hoppas jag att du fått inspiration till att komma och besöka något av slotten jag nämnt, eller något av de andra hundratals slott som finns strödda över Skottland. Att välja ut bara fem var inte helt lätt kan jag säga.
Med detta inlägg är jag också med och tävlar i Travellinks resebloggstävling. Gå gärna in där och inspireras till ytterligare resor.

Share

You may also like...