Blackhouses

På Isle of Lewis finns Gearannan Blackhouses, en by med gamla stenstugor alldeles vid havet. Detta är en typ av hus som har funnits på öarna i 1000 år, men dessa är bara ca 150 år gamla. Blackhouses är låga stenbyggnader med halmtak där människor bodde i ena änden och djuren i den andra änden och man använde samma ingång. Från början saknade dessa hus skorsten och röken tog sig såsmåningom ut genom taket. 
Husen var bebodda ända fram till 70-talet men numer hyrs vissa av dem ut som logi till turister. 
Det är mäktigt med det dånande havet alldeles inpå och man får känslan av att vara många hundra år tillbaka i tiden. Man förstår att livet måste ha varit ganska hårt här, med vinden från havet och karg natur. Värmen höll man och håller fortfarande med hjälp av torv som eldas i öppna spisar och kaminer. (Torv ör fortfarande vad folk eldar med i kaminerna, alla hus har en stor hög med torv”kakor” på tomten, för några träd finns det ju inte att hugga till ved) Och varje år behövde väggar och tak repareras efter vinters hårda stormar.
Jag tyckte det var väldigt intressant att besöka den här speciella byn och skulle inte ha något emot att övernatta i en av “svarthusen” nästa gång. 
Är det förresten någon av er som läst den poulära boken Svarthuset av Peter May? Det är en deckare som utspelar sig på Yttre Hebriderna/Lewis. Har hört flera som sagt att den är bra och jag såg uppföljaren The Lewis Man på flera affärer på Lewis. Kanske måste ta och läsa dem nu…:)

English: Gearannan Blackhouses on Isle of Lewis was inhabited up to 1970. Today some of them are being used as accommodation for tourists.

You may also like...