The Library of Innerpeffray – Skottlands äldsta bibliotek

I den lilla byn Innerpeffray här i Skottland finns en historisk guldgruva som inte så många utanför Skottland kanske känner till, nämligen Skottlands äldsta allmänna bibliotek . Det här är ett faschinerande utflyktsmål för alla som älskar böcker och historia. Upplevelsen börjar egentligen redan på väg till biblioteket med den lilla vägen som ringlar sig rakt ut i det vackra och fridfulla ingenstans och får dig att tvivla på att du är på rätt väg. Men efter ett tag kommer man fram till några gamla stenstugor och får parkera bilen och gå en liten bit över en gräsmatta, mellan några andra små stenstugor och stora träd. Då ser du det gamla 1400 tals kapellet som genom århundrandena även tjänat som kyrka och mausoleum åt klanen Drummond. Bakom kapellet ser du en vitkalkad byggnad och nu har du kommit fram till biblioteket. Till höger kan du se och höra River Earn nere i dalgången. Jag kan inte tänka mig en bättre plats för ett bibliotek. Kanske inte särskilt praktiskt men otroligt vackert och fridfullt. Den vita byggnaden är också väldigt vacker i sig själv och flödar av solljus genom de stora fönstren. Bibiloteket drivs av volontärer och ordet eldsjäl har aldrig passat bättre. Under vårt, alltför korta besök, träffade vi på tre volontärer och de var alla tre otroligt entusiastiska och kunniga.
 Biblioteket öppnades redan 1680 och innehåller många historiska guldkorn. Här finns allt från kartor och släktträd till skolböcker, kokböcker och världens minsta bibel. För den som är intresserad av jacobiterna och Outlander finns böcker och broschyrer från jacobitupproret 1746 att studera. Biblioteket används nämligen fortfarande som ett forskarbibiliotek och en dam berättade för oss om en ung man som kommit in varje dag i flera veckor och suttit och läst om falkenering, en uråldrig form av jakt med anor från 1500 talet. Inte mycket har hänt i falkeneringskonsten sen dess och han öppnade en kort tid därefter sitt eget falkeneringsställe.

Den äldsta boken i byggnaden är från 1400 talet, men den bok som kanske är mest intressant måste ändå vara The Borrowers’ Register, alltså den bok där man registrerat alla lån genom århundradena. Det är inte ovanligt att besökare som härstammar från den här delen av Skottland hittar en avlägsen släktings namnteckning i boken och kan se vilken bok han eller hon lånade och sedan gå och hämta exakt den boken ur hyllorna, några hundra år senare!

Picture

Det finns en svensk anknytning till biblioteket också. Den här boken är från 1632.

Picture

Biblioteksbyggnaden är lika vacker som naturen runt omkring. Biblioteket ligger där det en gång gick en romersk väg. Det som nu är en avlägsen och fridfull stig var förr en huvudväg.
Picture

Innerpeffray bibliotek

Många besökare har upptäckt en avlägsen släktings namnteckning i registret över utlånade böcker.
bibliotek

Innerpeffray bibliotek. Foton lånade med tillstånd från Innerpeffray Library. 

Biblioteket är fyllt av guldkorn i bokform. Den äldsta boken är från 1400-talet. Inte långt efter att boktryckarkonsten revolutionerats av Gutenberg alltså!  
Läs mer här:
Skottlands minsta bibliotek
Afternoon Tea på Signet Library
Share

You may also like...