Båtfestival i Anstruther

DSC_0118

Varje år hålls en båtfestival i hamnen i Anstruther. Festivaler är förövrigt något som skottarna är tokiga i. De har en festival för allt! Den mest kända är såklart edinburghfestivalen i augusti varje år men det finns festivaler runtom i landet hela året runt. Vad sägs om t ex walking festival, knitting festival och chocolate festival för att bara nämna några.

 

DSC_0126

Men tillbaka till Anstruther och båtfestivalen där som fokuserar på byns marina historia inom fiskeindustrin. Det firas med säckpipor (såklart) dansuppvisningar och gamla båtar som man får kliva ombord på. Fiskegubbar i traditionella kläder arbetar som guider på båtarna.

DSC_0127

Båten Reaper ovan seglades till Dysart för att vara med i inspelningen av Outlander, ligger normalt för ankar i Anstruther och man kan gå ombord om man vill. (Se mina bilder från inspelningen här)

I Anstruther finns också en rikskänd Fish and Chip Shop som vunnit otaliga priser, och det är alltid kö ut genom dörren. Under festivalen är det värre än nånsin och många spenderar en timma i kö ( !) för att få sin Fish Supper. T o m svenske kungen hittade hit 🙂

DSC_0129

Ett par km söder om Anstruther ligger Pittenweem med sin fiskmarknad där man kan få färsk fisk varje morgon. Norr om Anstruther hittar du Crail. Jag har skrivit mer om Crail tidigare i sommar.

DSC_0131

Från Anstruther går det båtturer ut till Isle of May, lunnefågelön. Jag har inte varit där men det står på min vill göra lista! Har dock varit på båttur till Bass Rock. Men då avgick båten från andra sidan sundet, från North Berwick.

DSC_0135

I Anstruther finns också ett fiskemuseum som sig bör i en by av denna kaliber där man kan lära sig mer om fiske och byns intressanta historia.

Känns som jag tjatar, men de här byarna (Från St Monans till Crail) är verkligen värt ett besök om man är ute efter mysiga traditionella skotska byar fulla av atmosfär och historia.

Share

You may also like...