Back Again

Då är jag hemma och har tillgång till internet igen.
Yttre hebriderna var en speciell plats. Karg och vindpinad, otroligt vacker och bjöd på många överrskningar. 
Vi åkte färja från Ullapool till Stornoway på Isle of Lewis men man kan också åka via Skye, då blir det två färjeturer.
Färjan tog knappt tre timmar och vi hade tur med vädret under både dit och hemresa vilket inte är en självklarhet. Det ska storma ordentligt innan de ställer in en avgång så det är ganska vanligt med åksjuka passagerare…
Som jag skrev tidigare är huvudön uppdelad i två. Isle of Lewis i norr och Harris i söder. Lewis har mycket hedar medan Harris var väldigt bergigt. 
Att Lewis och Harris har blivit framröstade som en av världens bästa öar, (femma i världen, etta i europa) tror jag delvis måste ha att göra med de stora kontrasterna. Från oländigt och kargt till helt otroliga stränderna som nästan ser tropiska ut med turkost vatten och långa sandstränder, från hedland till dramatiska berg och dånande hav, höga vågor och branta klippor. Ett rikt djurliv med valar, sälar, delfiner, fåglar, hjortar och förstås massor, massor av får. Om  man sen till det lägger charmen i att gäliskan är det officiella språket och invånarnas reserverade vänlighet, så blir det väldigt annorlunda och lockande och det känns inte turistigt utan genuint. 
De flesta utanför Stornoway verkar ha sina egna får och många hus har en avlång remsa land framför eller bakom huset, istället för en trädgård, där fåren går. Utanför samhällena går dock fåren fria och betar. 
När det gället kulturen kan nämnas att öborna till stor del är religiösa och på söndagar är i stort sett allting stängt.
Många ortsnamn på öarna har fortfarande skandinaviskklingande namn pga sitt vikingaarv och dialekten påminner enligt vissa om skandinavisk accent.
Huvudspråket är gäliska och har man tur finns en liten engelsk översättning under det gäliska namnet på te x skyltar. Men på en av de stora mataffärerna (co op) fanns namn och skyltar bara på gäliska.
Fick höra att man räknas som inhemsk öbo först i tredje generationen och folk var som sagt vänliga men en liten aning reserverade. Väldigt många på Lewis bär efternamnet MacLeod. (Det var tydligen en viking med tre söner och han gav Isle of Skye till den ene och Lewis och Harris till de andra, han som fick Lewis hette tydligen MacLeod)
Havet är såklart allestädes närvarande på öarna och vinden var stundtals enormt stark. 
 Det finns många historiska platser att besöka samt fantastisk och dramatisk natur och vyer och jag kommer visa bilder lite pö om pö. 

English: Outer Hebrides was amazing. Pics coming soon. 

Picture

Ullapool

Share

You may also like...