Att göra i Edinburgh – Camera Obscura and World of Illusions

Camera Obscura är Edinburghs äldsta turistattraktion. Den ligger längs Royal Mile, inte långt från slottet, och är ett högt smalt hus med en kupol på toppen. Där i finns själva Camera Obscura. Men innan man kommer upp dit så går man genom flera våningar med olika optiska synvillor och experiment osv.
Väl uppe på toppen så är det “show” ungefär en gång i halvtimmen och den varar i ca 20 minuter. Man får gå in i kupolen tillsammans med en grupp besökare och sätta eller ställa sig i ring runt ett bord. Showen går till på samma sätt som den gjort i 150 år. Dörrarna stängs och det blir alldeles svart. Det var ganska trångt och varm dessutom när jag var där så det är inget för den som lider av klaustrofobi., Man får se stadslivet utanför på gatan i realtid avspegla sig på bordet, genom den mekanik som alltså fanns redan för 150 år sen. Med dagens mått mätt är det förstås inte jätteimponerande rent tekniskt men när man tänker på att de kunde göra detta redan för 150 år sen är det faschinerande. 
Ju yngre besökare desto mer tror jag man uppskattar ett besök här, Inte minst de experiment och synvillor man får prova på på de andra våningarna. 

Picture

Kupolen som hyser Edinburghs Camera Obscura. Foto: Wikimedia Commons

You may also like...