Aberdour Castle – ett av Skottlands äldsta slott

Aberdour Castle är ett av Skottlands äldsta slott. Det ligger vid kusten i byn Aberdour i Fife, ca 25 km från Edinburgh. Den äldsta delen av slottet härstammar från 1100 talet men delar av det tornet har kollapsat. Första delen kollapsade år 1844 och ytterligare en del föll 1919. Tornen ligger fortfarande i en hög där de föll och utgör en väldigt speciell och autentisk del av besöket.

Den första familjen som ägde Aberdour Caste var Mortimerfamiljen men på 1500 talet såldes slottet till Douglasfamiljen. De gjorde den första utbyggnaden av slottet som sedan har följts av många till. Douglasfamiljen anlade också trädgåden som finns än idag. Ägaren dömdes till döden 1581 för involvering i mordet på Maria Stuarts (Mary Queen of Scots) make Lord Darnley.

Nedanför slottet finns en fruktträdgård eller lund som anlades på 1690 talet. Det här var en av de vackraste delarna av ägorna och det var otroligt fint med körsbärsblommorna mot det grå stenslottet i bakgrunden. På slottsägorna finns också ett duvslag från 1500 talet, en bikupeformad byggnad med plats för 600 duvor. Duvor hölls i byggnaden som en källa till kött.

På 1680 talet drabbades slottet av en brand, en liten del av slottet renoverades men 1725 övergavs det då familjen byggt ett nytt hus i närheten. Den renoverade delen användes senare som bl a skola. På 1920 talet tog staten över vården av slottet och nu är det Historic Environment Scotland som har ansvar för det.

The Long Gallery

Aberdour Castle har också synts i TV serien Outlander. Både the Long Gallery och the Old Kitchen syns i serien. Det spelar rollen av Sainte Anne de Beaupré’s, det franska klostret där Jamie Fraser (Sam Heughan) vårdas.

Själva byn Aberdour är också värd ett besök. Det är en fin gammal by med smala gränder, en liten hamn, en gammal järnvägsstation etc. Dessutom ligger ön Inchcolme inte mer än 400 meter från land. Inchcolm är känt för sitt Abbey och sina fåglar och sälar samt lämningar från de två världskrigen när armen ockuperade ön.

Fler slott hittar du här.

Mer om Outlander hittar du här.

Share

You may also like...