10 snabba skottlandstips: Nordöstra Skottland, Dundee till Stonehaven

 

En kvällspromenad från Newtonhill till Muchalls. Längre ner mot vattnet hittade vi fantastiska klippor som jag inte hade en aning om var där 😀 Byarna Portlethen och Newtomhill är för övrigt, enligt mig, en (två) av Aberdeenshires bäst bevarade hemligheter. När man susar förbi på motorvägen ser man en skylt och en radda nybyggda hus, ingenting som gör att man vill svänga av direkt. Men då ska man veta att bortanför de nybyggda husen finns de gamla delarna av byarna kvar, med gulliga stugor och fantastisk utsikt över havet från de branta klipporna.

Kvällspromenad till Kirktown of Fetteresso. Charmig liten by med gamla stenhus och broar som för tillfället badade i grönska.

Ett besök till Dunnottar Nurseries i skogen bakom Stonehaven. Här, innanför en gammal slottsmur har en gammal man och hans hund en lite vildvuxen plantskola. Allt är gammalt och slitet och fullt av karaktär. Betalar gör man med kontanter eller check (!) Eller så tittar man bara in nästa vecka nångång med pengarna. Han är inte så noga. Härligt ställe fullt av personlighet, historiska vingslag och vackra växter!

Ett besök till fiskebyn Arbroath, mest känd för sin rökta fisk, Arbroath smokie, ett måste att prova på. Köp den i någon av de små rökerierna i hamnen och ät på en bänk nere vid båtarna.

Stonehavens hamn är en riktig idyll med fiskebåtar, restauranger, glasscafe och flera bed and breakfasts.

Crathes Castle utanför Banchory har anor från 1500 talet och en härlig slottsträdgård som planterades på 1700 talet. Vid slottet ligger också en äventyrsbana. Läs mer om när jag gick bananas hos Go Ape här.

Ett slott i trädgårn. Bara i Skottland…. Claypotts Castle utanför Dundee ska vara ett av de mer udda slotten invändigt. Själv har jag aldrig sett det invändigt men det står på att göra listan.

Dundee är känt för sina tre J;n. Jute, jam och journalism. Juteindustrin var stor i Dundee på 1700 och 1800 talet. Museet Verdants Works berättar historien om industrin som formade Dundee.

Mera från Dundee. Mitt i stan ligger den katergori A listade kyrkogården the Howff som etablerades på 1500 talet. Anmärkningsvärt är att många av gravarna fortfarande ligger till 90 procent överväxta och om man skrapar lite med foten upptäcker man nya gravstenar både här och där. Märkligt för ett listat kulturminne men ger verkligen känslan av att man har chans att upptäcka nåt unikt som inte seett dagens ljus på flera hundra år.

Shackletons skepp Discovery som han reste med till Sydpolen ligger förtöjt i Dundee. Läs mer om skeppet här.

 

Share

You may also like...